Meteen naar de inhoud

Welke Methodes Gebruik ik ?

Ik geloof niet in één vaste methode die voor iedere hond werkt. We werken vanuit een positieve benadering met de hond. Vanuit die basis en onze kennis passen we de training aan naar een methode die bij de hond, maar ook bij u past.

De methodes die ik gebruik zijn er op gericht, effectief, snel en eenvoudig u en uw hond te leren. Hierbij gebruik ik vooral de natuurlijke drive van de hond. De ene hond zoekt graag, de ander is gek op een balletje of ander speeltje. Met een individuele aanpak zal uw hond snel leren wat er van hem verwacht wordt en is het ook voor U eenvoudiger hier effectief mee om te gaan.

De individuele trainingsmethode is vooral gebaseerd op positieve beloning, deze hondentraining werkt bij het grootste deel van de honden, een speeltje, snoepje, aandacht om de hond op een positieve manier te motiveren. In een andere omgeving, op straat, in een drukke stad, andere honden, heeft de hond veel meer afleiding. We zien dan ook dat sommige honden in die situaties niet meer met voedsel of een speeltje te motiveren zijn. Met alleen maar belonen zijn er ook honden die je niet kan africhten, gepaste correcties horen daar soms ook bij. Veel honden zullen hun grens opzoeken. Er komt dan een punt dat daar consequenties aan verbonden zijn.

Uw hond zal geleerd moeten worden om, in situaties waarin de afleiding groter is dan zijn beloning toch naar U te moeten luisteren.

Iedere hond heeft een individuele methode nodig, die bij de hond past maar ook bij U past.
Uw hond zal geleerd moeten worden om, in situaties waarin de afleiding groter is dan zijn beloning toch naar U te moeten luisteren.
De beste reclame zijn de resultaten die we bereiken, die resultaten spreken voor zich.

Veel trainers die met een vaste, uitsluitend positieve methodes werken lopen bij echte gedragsproblemen vast omdat ze geen correcties willen gebruiken. Een correctie wordt als niet wenselijk gezien of dieronvriendelijk gezien.

Deze trainers laten zien weinig te begrijpen van de natuurlijke omgang tussen roedelleider (U) en de hond. Sterker nog sommige zeggen dat het idee van roedelleider achterhaald is. Waarschijnlijk komt er over 20 jaar weer een briljant iemand met het concept roedelleider ?

We zien in de praktijk ook voorbeelden van verkeerde correcties die uiteindelijk het ongewenste gedrag versterken bijv. trainers die uitsluitend met de E-Collar werken als de oplossing voor alles.

Al ruim 25 jaar heb ik een eigen hondenroedel en zie, dat ook de alfa reu en teef gepaste correcties (verbaal of non verbaal) gebruiken als andere honden in de roedel afwijkend, niet wenselijk gedrag tonen.
Als mens ben jij de roedelleider en is het indien nodig ook verstandig zo op te treden bij niet wenselijk gedrag. Bij veel honden is een correctie niet eens nodig, maar helaas zijn er ook honden waar dit wel nodig is. U zult zien, dat als u zich zelfzeker als roedelleider gedraagt, dit grote resultaten zal geven.

Een voorbeeld: als mens ga jij als eerste door de deur naar binnen / buiten.
Wil de hond als eerste naar binnen, heb je de mogelijkheid om:
je stem te gebruiken (verbale correctie)
de plek op te eisen (non verbale correctie)
Is de hond te opgewonden, moet hij eerst rustig worden.
Werkt dit niet volgt de correctie waar je de hond terug op zijn plaats zet en als eerste naar binnen/buiten gaat.
Deze laatste correctie wordt door trainers van de uitsluitend positieve methode echter als negatief en niet wenselijk gezien.
Je moet de hond afleiden met een snoepje, daarmee op de plaats zetten, is volgens deze groep de methode. Wat men vergeet is dat je in dat geval de hond beloond voor het foute gedrag en dit met een snoepje bevestigd.
In ons systeem zet je de hond op de plaats, indien rustig kun je de hond met een snoepje belonen. Het verschil na een correctie volgt bij goed gedrag een beloning. Van negatief gedrag, correctie, naar positief (rust)en beloning

In een hondenroedel gaat de alfa ook als eerste naar buiten, de rest van de roedel weet dit en zal volgen. Als één van de honden uit de roedel eerder naar buiten / binnen gaat zal de alfa dit corrigeren, de alfa beschikt echter niet over snoepjes en zal afhankelijk van de situatie verbaal en non verbaal kunnen reageren. Wij zien dit gedrag in onze eigen roedel, veel trainers die alles theoretisch geleerd hebben, kennen dit roedel gedrag überhaupt niet. In onze training gebruiken we de natuurlijke methodes die een Alfa ook zal gebruiken. Het verschil met een roedel is dat we positief gedrag wel kunnen belonen.

Waar het om gaat is dat uw hond leert, dat niet luisteren niet OK is, maar dat goed gedrag, gehoorzaamheid beloond zal worden.

In mijn individuele aanpak zorg ik voor balans bij u, maar ook de hond. Het resultaat is dat uw hond wenselijk gedrag toont, U zich veel meer op u gemakt voelt, meer vertrouwen hebt in uw hond en dit naar de hond ook uitstraalt. U wordt de roedelleider, uw hond erkend dit en zal een gedragsverandering laten zien. Training is dan ook vaak een combinatie van correct gedrag leren en U als baas leren wij om zelfzeker te zijn. Als u zelfzekerheid uitstraalt verandert uw hond.

Mijn doel is met een aanpak te werken die bij U en Uw hond past en het gewenste resultaat geeft. 

Let op wilt U uitsluitend werken met pure positieve training zonder correcties dan kunnen we in een eerste kennismaking altijd kijken of dit met Uw hond mogelijk is. Indien het naar onze mening niet mogelijk is zullen wij u dit eerlijk vertellen en u doorverwijzen.

Door mijn 35 jarige ervaring met hondentraining het ik veel verschillende trainingsmethodes, die toegepast worden bij honden gezien en er over gelezen. Uit iedere methode is wel iets te halen dat gebruikt kan worden.
Ik heb ook geleerd dat er niet 1 universele methode is die alle problemen bij iedere hond kan oplossen.

Iedere hond is en blijft uniek, maar ook de combinatie eigenaar hond vraagt om een specifieke aanpak. Wij werken wel vanuit een bepaalde basis die voor veel honden werkt. Vanuit die basis en onze ervaring kiezen we de juiste vervolgaanpak.

Helaas zien we steeds meer honden trainers, gedragspsychologen die alles leren uit een boekje of bij iemand die mooie dure trainingen en certificaten verkoopt. Dit werkt leuk voor “normale” honden maar men loopt vaak tegen problemen aan als honden agressief zijn, bijten, echt niet willen luisteren. Reageert de hond dan niet volgens het boekje dan weet men het ook niet meer.
We hebben vaker al dit soort gevallen gehad, hond moest dan maar kalmeringstabletten krijgen, etherische oliën, muilkorf aan en ja ook worden ingeslapen (diervriendelijk ?) Voor deze honden en baasjes hebben wij met onze individuele aanpak een oplossing gevonden.

Bepaalde rassen hebben ook bepaalde gefokte karakters die bij dat ras horen. Als trainer heb ik ook respect voor dat karakter en hou er rekening mee ! Jaren heb ik Fila Brasileiiro’s gefokt, die van nature een aversie tegen vreemden hebben. Ze laten zich niet aanraken door vreemden, willen dat vaak van jongs (pup) af aan ook niet. Veel trainers zijn van mening dat iedere hond zich moet laten aanraken. Helaas kun je dit bij sommige rassen gewoon niet veranderen. Je kan ze wel leren zich te moeten gedragen. Geen uitval doen, rustig door een mensenmassa lopen.
Bij mijn training kijk ik dan ook naar het type hond, de natuurlijke karaktereigenschappen en hoe die gecontroleerd kunnen worden. Het ene ras is niet het andere ras en heeft soms een aangepaste of andere methode nodig.

U zult misschien ook gehoord/gelezen hebben over het gebruik van de e-collar (stroomband ).
Op deze pagina staat meer informatie over de E-collar.

De e-collar gebruik ik alleen indien dit nodig is. Indien niet correct gebruikt kan een e-collar ook averechts werken en juist niet gewenst gedrag stimuleren. Gebruik de e-collar nooit zonder training door een ervaren trainer !

Er gaat echter niets boven praktische ervaring met honden, o,.a werkhonden met hoge drive, een roedel waaruit je hondengedrag kan leren lezen. Jaren ervaring met honden met een hoge drive, honden voor bijtwerk, moeilijke rassen, het trainen met anderen, hun ervaring en inzichten, dit alles gebruik ik in mijn trainingen met u.

De beste reclame zijn de resultaten die we bereiken, die resultaten spreken voor zich.

Waarom door ons laten trainen?

Individuele begeleiding

Wij beginnen met een 1 op 1 training met u en uw hond en bekijken welke methode het meest geschikt is.

Bootcamp

U zit met uw handen in het haar ?
Bij een bootcamp blijft u hond 1-2 weken bij ons en werken wij naar het gewenste gedrag toe.

Kleine groepslessen

Kleine groepen van 2-6 personen waar u samen anderen traint.

nl_NLDutch