Meteen naar de inhoud

E-Collar

De E-collar ook wel stroomband of teletac genoemde. Een voor sommigen omstreden hulpmiddel en “helaas” in sommige landen verboden.

De E-collar is een band waarmee een trainer een hond op afstand kan beïnvloeden via het geven van stroomsignalen. De meeste E-Collars beschikken daarnaast ook over een vibratie functie, vergelijkbaar met uw mobile telefoon.

Feit, een E-Collar vraagt om kennis, ervaring en training. Bij de meeste mensen ontbreekt het hier aan. Ja ook wij gebruiken de E-Collar indien dit nodig is. Wij zien zelf dat het voor de meeste honden niet nodig is, soms een paar keer en in uitzonderlijke gevallen als veiligheid.

Er zijn helaas ook hondentrainers die uitsluitend met de E-collar werken als oplossing voor alle problemen. Deze trainer laten zien dat ze weinig verstand hebben van hondentraining en de voor hun eenvoudigste en snelste oplossing kiezen. De verkoop van een E-collar is vaak ook onderdeel van de prijs die u voor de training betaald.
Bedenk dus goed of u met hondentrainers in zee gaat die uitsluitend met de E-collar werken!

Bij het juiste gebruik is de E-collar een hulpmiddel om de hond te herinneren een gewenst gedrag. Het geeft ook de mogelijkheid om de hond op afstand te beïnvloeden. zonder dat deze de link met u legt.

Praktijkvoorbeeld.

Een aantal jaar geleden kregen wij een door ons gefokte Mechelse herder terug. De Duitse eigenaar kon er niet meer mee omgaan. De hond was volgens de, voor sommige “nieuwste methode” uitsluitend positief (snoepje en beloning) afgericht tot het punt waarbij als de beloning niet snel genoeg kwam de hond deze zelf opeiste en de eigenaar beet. Was de hond niet naar ons gekomen, zou deze “positief getrainde” hond ingeslapen hebben moeten worden, dat noemt men dan wel diervriendelijk ?

Bij ons aangekomen vertoonde de hond agressief gedrag, ook naar ons toe. De eigenaar heeft de hond een E-Collar om gedaan, hond in een hok gezet en gegaan. Wij konden dus het probleem oplossen.
In het hok vloog de hond ons aan, wilde door de tralies komen. De stroomband werd gebruikt op stand 15 van 127, bij mensen is een lichte tinteling voelbaar. Hierdoor was de hond op afstand te beïnvloeden zonder dat deze de link naar de trainer legt. In dit geval wist de hond dus niet wat hem overkwam, waar kwam die tinteling vandaan, zijn gedrag veranderde, hij kreeg een correctie maar kon geen link leggen. Hok open hond aan de voet. Luisteren deed hij verder wel maar hij kon geen druk of correctie van een mens verdragen. Zonder E-Collar was dit niet mogelijk geweest. De tegenstanders van de E-Collar laten een hond liever inslapen (diervriendelijk ?) dan een E-collar te gebruiken, kunt u het nog volgen, wij niet.

In de 2 jaar daarna heeft het veel moeite en creativiteit gekost om de hond onder controle te krijgen. De E-Collar is hierbij uitsluitend op een lage stand gebruikt ter ondersteuning. We zien het als een tik op de schouder geven zonder dat de hond weet waar het vandaan komt.

> 35 jaar ervaring in het trainen van honden voor verschillende doeleinden
Lange ervaring in het fokken van o.a. Fila Brasiliero en Mechelse Herder
Honden afgericht in verschillende soorten hondensporten, IGP (IPO) KNPV, Mondioring, Belgische Ring veldwerk, Globalring, Reality enz.

Waarom is de E-Collar voor sommige omstreden ?

Indien verkeerd gebruikt kan de E-Collar het tegenovergestelde effect bereiken en de hond pijn doen. Het probleem is hier de mens, die niet juist weet om te gaan met dit middel. Ook zonder een E-Collar zijn er helaas genoeg voorbeelden van mensen die hun hond lange tijd via andere middelen pijn doen om een effect te bereiken. Het verschil met de E-collar is dat deze op afstand gebruikt kan worden zonder link naar de geleider. We zien het als een tik op de vingers geven of hand op je schouder kunnen leggen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek, betaald door de anti E-Collar lobby, komt het er eenvoudig op neer: loopt de hond met de oren plat, staart naar beneden, is een E-collar gebruikt in training, dan is dat een bevestiging dat de E-Collar misbruik is. De hond is dan angstig.
Honden moeten oren recht, staart omhoog lopen. Probleem wij hebben eigen honden waarmee we ook met de E-Collar gewerkt hebben, die toch het gewenste beeld weergeven, staart omhoog, oren recht. Zo zijn er genoeg voorbeelden waar de inzet van de E-Collar geen nagatief effect heeft op de hond (indien juist gebruikt). Hiermee is dan ook aangetoont dat het gaat over de manier van omgang met de E-Collar of dit wel of geen misbruik is.

Het verbieden van de E-Collar is de eenvoudige oplossing zonder naar de oplossing voor het echte probleem te kijken. I.p.v mensen verbieden honden te houden of mensen verplichten training te volgen is het eenvoudiger om een middel te verbieden. Hierbij komt dat er een hele lobby is, mensen die denken dat al het probleemgedrag bij honden op te lossen is met een snoepje, zonder correctie of het probleem negeren.
Waar deze groep niet bij stilstaat is dat er helaas soms gevallen zijn waar deze aanpak niet werkt. Mensen die met de handen in het haar zitten, gebeten zijn door hun hond, niet meer verder komen, alleen laat hun hond nog uitlaten als er niemand op straat is. De oplossing voor deze mensen zou eigenlijk inslapen van de hond moeten zijn volgens deze lobby. Dat noemt men diervriendelijk ?

De oplossing ligt natuurlijk in het midden. De basis van iedere training is positief. Er komt echter bij sommige honden een punt dat dit niet werkt, het ontkennen hiervan is ontkennen van problemen. In deze gevallen zal er met een correctie gewerkt moeten worden. Een correctie naar wenselijk gedrag kan op vele manieren. Een E-collar kan daar één van de manieren voor zijn met de nadruk op één van de.
De E-Collar is niet de methode voor alle problemen maar wordt ingezet afhankelijk van het probleem en het type hond.

Wij zijn dus zeker geen voorstander van hondentrainers die alles denken te kunnen oplossen met een E-Collar. Zelf gebruiken we de E-Collar eerder uitzonderlijk, misschien ook door onze ervaringen problemen op een andere manier op te lossen ? Het is en blijft een middel waar we in sommige gevallen niet buiten kunnen.

Lees meer over mijn methodes

Waarom door ons laten trainen?

Individuele begeleiding

Wij beginnen met een 1 op 1 training met u en uw hond en bekijken welke methode het meest geschikt is.

Bootcamp

U zit met uw handen in het haar ?
Bij een bootcamp blijft u hond 1-2 weken bij ons en werken wij naar het gewenste gedrag toe.

Kleine groepslessen

Kleine groepen van 2-6 personen waar u samen met anderen traint.

nl_NLDutch