Meteen naar de inhoud

E-Collar

Een E-collar is een halsband die elektrische schokken of trillingen geeft om honden te trainen op afstand. Sommige mensen zweren erbij, anderen verafschuwen het. In sommige landen is het zelfs verboden.

Het gebruik van een E-collar vereist kennis, ervaring en training. Het is geen wondermiddel voor elke situatie en kan schadelijk zijn als het verkeerd wordt gebruikt. Het is essentieel om te weten hoe u de juiste intensiteit, timing en frequentie van de signalen moet instellen.

Helaas zijn er veel hondentrainers die de E-collar misbruiken of misleiden. Ze gebruiken het als een makkelijke manier om honden te corrigeren of te controleren. Ze verkopen het als een onderdeel van hun trainingspakket zonder rekening te houden met het welzijn van de hond.

Een E-collar kan een nuttig hulpmiddel zijn als het op de juiste manier wordt gebruikt. Het kan helpen om gewenst gedrag te versterken en ongewenst gedrag te verminderen. Maar het is belangrijk om een betrouwbare en gekwalificeerde hondentrainer te vinden die de E-collar op een verantwoorde en respectvolle manier gebruikt.

Praktijkvoorbeeld.

Een schokkend verhaal dat laat zien hoe zelfs de ‘nieuwste methode’ van uitsluitend positieve trainingstechnieken kan leiden tot levensbedreigende situaties. Toen een door hen gefokte Mechelse herder terugkwam bij de eigenaren,die uitsluitend positief trainden, was de hond zo agressief geworden dat inslapen de enige optie leek. Maar dankzij de E-Collar kon de hond toch gered worden.

Hoewel sommige mensen zich tegen de E-Collar verzetten, is het in dit geval een reddingsmiddel gebleken. Door de hond op afstand te corrigeren met een lichte tinteling, kon de trainer veilig met de hond omgaan zonder de link tussen mens en hond te verstoren. Het vergde veel creativiteit en moeite om de hond onder controle te krijgen, maar de E-Collar was hierbij een handig hulpmiddel op een lage stand ter ondersteuning.

Laat dit verhaal een herinnering zijn dat er geen ‘one size fits all’ aanpak is voor hondentraining en dat het belangrijk is om alle hulpmiddelen te overwegen om het welzijn van de hond te garanderen.

Helaas zijn er hondentrainers die het nut van de E-collar niet inzien. Probleem ze bieden zelf voor moeilijke gevallen geen oplossing, d.w.z laat maar inslapen is dan de oplossing. Dat noemt men wel diervriendelijk, de omgekeerde wereld, begrijpt u het nog ?

> 35 jaar ervaring in het trainen van honden voor verschillende doeleinden
Lange ervaring in het fokken van o.a. Fila Brasiliero en Mechelse Herder
Honden afgericht in verschillende soorten hondensporten, IGP (IPO) KNPV, Mondioring, Belgische Ring veldwerk, Globalring, Reality enz.

Waarom is de E-Collar voor sommige omstreden ?

De E-Collar is een controversieel hulpmiddel voor hondentraining dat elektrische schokken kan toedienen aan de halsband van de hond. Sommige mensen beweren dat de E-Collar effectief en humaan is als hij correct wordt gebruikt, terwijl anderen het zien als een vorm van dierenmishandeling. Het is belangrijk om de voor- en nadelen van de E-Collar te kennen en te begrijpen hoe hij werkt.

Een voordeel van de E-Collar is dat hij de hond op afstand kan corrigeren of belonen, zonder dat de hond een directe link legt met de trainer. Dit kan handig zijn voor het aanleren van commando’s of het voorkomen van ongewenst gedrag. Een nadeel van de E-Collar is dat hij, als hij verkeerd wordt gebruikt, de hond pijn kan doen en angst of agressie kan veroorzaken. Het probleem ligt vaak bij de trainer, die niet weet hoe hij de E-Collar op een juiste manier moet instellen en toepassen.

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van de E-Collar op het welzijn en het gedrag van honden. Sommige studies, die vaak worden gefinancierd door organisaties die tegen de E-Collar zijn, tonen aan dat de E-Collar stress en angst bij honden kan veroorzaken, wat te zien is aan hun lichaamstaal (bijvoorbeeld oren plat, staart naar beneden).

Andere studies en de vele praktijkvoorbeelden, laten zien dat de E-Collar geen negatieve invloed heeft op de hond als hij op een lage intensiteit wordt gebruikt en in combinatie met beloningen (bijvoorbeeld staart omhoog, oren recht). Het is dus moeilijk om een eenduidig antwoord te geven op de vraag of de E-Collar goed of slecht is voor honden.

Het verbieden van de E-Collar is een mogelijke maatregel om dierenmishandeling te voorkomen, maar het lost niet het echte probleem op: het gebrek aan kennis en vaardigheden bij sommige trainers. Een betere oplossing zou zijn om mensen te verplichten om een opleiding of cursus te volgen voordat ze een hond mogen houden of een E-Collar mogen gebruiken. Ook zou er meer voorlichting moeten worden gegeven over alternatieve trainingsmethoden die geen gebruik maken van elektrische schokken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat honden op een respectvolle en verantwoorde manier worden getraind.

Let wel in sommige gevallen kan een E-collar de enige oplossing zijn, indien juist gebruikt.

Lees meer over mijn methodes

Waarom door ons laten trainen?

Individuele begeleiding

Wij beginnen met een 1 op 1 training met u en uw hond en bekijken welke methode het meest geschikt is.

Bootcamp

U zit met uw handen in het haar ?
Bij een bootcamp blijft u hond 1-2 weken bij ons en werken wij naar het gewenste gedrag toe.

Kleine groepslessen

Kleine groepen van 2-6 personen waar u samen met anderen traint.

nl_NLDutch