Fokken is gokken ?

nestNicky1

Deze uitspraak wordt vaak gebruik en er zit een kern van waarheid in. Echter door onderzoek te doen naar de bloedlijnen, welke honden zitten er achter, wat vererven ze, welk gedrag vertonen ze, wat zijn hun sterktes en zwaktes, kun je de uitkomst van het fokken beïnvloeden. Ervaring in de fok leert je als fokker ook veel over je honden en hoe ze vererven. Vererven is hier het sleutelwoord. Een mooie goede hond met ideale eigenschappen kan een slechte vererver zijn. Mensen staren zich vaak blind op honden met titels, dat is echter geen garantie dat hetzelfde eruit komt. Sterker nog vaak komt niet hetzelfde eruit.

Helaas hoor je in de fok van honden voor Politiewerk vaak ook de term Fokteef. Dit is dan een teef die men inzet voor de fok. Men gaat er voor het gemakt van uit dat de reu die men gebruikt het meeste zal vererven. De waarheid is dat het bij de fok om de combinatie reu en teef gaat. Wie het meeste gaat vererven? Reu of teef is geen uitgemaakte zaak. Bij onze fok hebben we regelmatig gezien dat teven meer doorgeven dan de reu. In het geval van Nicky hebben we bij haar laatste 2 nesten ook gezien dat ze meer doorgeeft dan de reu.

We kijken dus altijd goed naar reu en teef in de hoop dat beide voor een goede combinatie zorgen. Is de teef zoals Nicky, temperamentvol dan is een wat coolere reu ideaal. Voor dit nest hebben we gekozen voor een jonge reu uit de kennel van Christoph Joris. Christoph is een bekende Belgisch fokker van Mechelse herders met goede bloedlijnen en een absolute (in de africhting wereldbekende) toptrainer/africhter van werkhonden. Zijn jonge reu Rendez Vou Version Malines (Duc) heeft een wat rustiger karakter, stabiel, mentaal heel sterk, goede beet en wij verwachten dat dit een goede combinatie is met het karakter en eigenschappen van Nicky.

Nicky heeft reeds 2 nesten gehad met 2 verschillende reuen. Waarom geen, wat men noemt, herhalingsnest met een van de eerder gebruikte reuen ?
Een herhalingsnest is geen garantie voor hetzelfde resultaat, zowel reu en teef zijn genetisch ouder geworden waardoor dezelfde kruising toch een ander resultaat kan geven. Hoewel we 2 reuen Q'Steel en Striker uit beide eerdere combinaties hebben, is onze keuze toch gevallen op bovengenoemde reu.

Ondanks al het bovenstaande blijven honden levende wezens met ieder hun eigen karakter. In een nest zul je dan uiteindelijk pups krijgen die ieder hun eigen karakter en eigenschappen hebben. Veel fokkers werken bijv met 1e, 2e, 3e enz keus. Wij werken al jaren niet meer keuzelijsten. We vragen wat een koper zoekt en kijken dan welke pup daar het beste bij past. Wat voor de ene 1ste keus is, is voor de ander geen keus. De ene eigenaar/geleider is ook niet de andere en de ene kan wel omgaan met een bepaald type hond en de ander niet.

Uit dit nest zijn een aantal pups al gereserveerd voor de politie in o.a USA, Oostenrijk, maar er zullen ook pups naar de hondensport gaan. Het type hond voor de hondensport om de hoogste punten mee te scoren is een ander type dan voor politiewerk, waar men andere eisen aan een hond stelt.

De fok is voor ons een hobby, een serieuze hobby waarbij het belangrijkste is dat de hond de juiste plaats krijgt. Wij verkopen niet aan iedereen, kijken of een koper wel geschikt is voor het type hond dat wij fokken. Aanbetaling is iets waar we al jaren niet meer aan doen. In het verleden is gebleken dat mensen die aan aanbetaling deden soms achteraf toch niet geschikt waren, geen pup wilden of gewoon te weinig interesse toonden in hun pups. Wij verwachten van een koper dat hij/zij ook actief interesse heeft en niet kan wachten op zijn/haar pup. Deze aanpak zal zeker niet door iedereen gewaardeerd worden maar het is de aanpak waarmee wij werken.

pupbitch3QSteel3wkteefjes2Striker6wk1