CAFIB vs CBKC

CAFIB en CBKC de verschillen en overeenkomsten tussen beide standaards.

Waar staat nu eigenlijk CAFIB voor en waar staat nu eigenlijk CBKC voor, wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee?

Een uitgebreid stuk over CAFIB-CBKC met alle belangrijke historische punten, geschreven door Ines van Damme van de los Tres Naranjos Kennel in Spanje kunt u in onderstaande link vinden.

Druk hier om het artikel als pdf bestand te openen

In de praktijk zien we dat er fokkers zijn die zich uitsluitend met de CAFIB bloedlijnen bezighouden, ook enkele die zich met CBKC bezighouden en er zijn er ook die zich met beide bezighouden.

Enkele CAFIB aanhangers zijn soms vrij extreem in hun mening over CBKC. Alles was CBKC type is, is in hun ogen geen echte Fila. CBKC Fokkers zijn over het algemeen wat milder in hun woorden ten opzichte van CAFIB.

Er zijn echter wel een paar punten waar CAFIB gelijk in heeft. Men heeft een lijst met kenmerken waaraan men Fila's met vreemd bloed kan herkennen. Zo is er in hun ogen het Mastino type, het Dog type enz. Wie ook op FCI shows goed rondkijkt, ziet tegenwoordig ook de tendens naar zwaardere Fila's. Dit heeft o.a ook te maken met de vraag uit oostblok landen waar men graag grote en zware honden ziet.

Ondertussen zien we bijvoorbeeld de Mastino Napolitano die zo zwaar geworden is dat er veel problemen met gezondheid zijn, een lage levensverwachting. Gelukkig is het zo ver nog niet met de Fila maar het steeds groter en zwaarder fokken van een ras kan natuurlijk op de lange duur negatieve gevolgen hebben.

Nu zou je verwachten dat CAFIB gefokte Fila's niet meegaan met deze tendens. De waarheid is anders. Er zijn ook CAFIB fokkers die zwaardere Fila's fokken, meer en meer. Dit neemt niet weg dat er nog steeds CAFIB fokkers zijn die hier niet aan meedoen maar andere gebruiken de naam CAFIB als marketing dat alleen zij de orginele echte Fila hebben. De waarheid ligt soms anders.

Zoals gezegd zijn er veel overeenkomsten tussen CBKC en CAFIB en er zijn ook CBKC Fila's die voldoen aan de CAFIB Rasstandaard en andersom. CBKC Fila's zijn niet per definitie allemaal slechte Fila's, zowel qua karakter en lijn zitten er hele mooie echte Fila's tussen, helaas echter soms ook mindere die te veel kenmerken van andere Rassen hebben.

Voor sommigen is het kruisen tussen een CAFIB en CBKC een doodzonde, echter dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wat voorop moet staan is behoud van de kenmerken van de Fila zowel qua karakter alsook qua bouw.

Ga je terug in de geschiedenis dan werd de Fila voor verschillende doeleinden gebruikt, bewaken van het vee tegen o.a katachtige , opsporen van slaven, bewaken van de familie. De Fila was dus geen trage lompe zware hond. De typisch doorhangende rug bij een Fila ,die de Fila het katachtige geeft zorg er voor dat een Fila razendsnel kan draaien maar ook springen.

Voor het behoud van het ras zou het daarom ook goed zijn dat er door fokkers meer naar dit soort kenmerken gekeken wordt en niet alleen zwaarder en zwaarder omdat er landen of kopers zijn die dit willen.

CAFIB of CBKC de keuze is altijd aan de kopers / liefhebbers. Door een pup te kopen (of juist niet) bepalen zij indirect ook de toekomst van het ras.