Meteen naar de inhoud

Bestandelen in ons voer

Veel merken zijn onduidelijk over wat er er in hun voer zit, vage omschrijvingen als dierlijke bijproducten komen we regelmatig tegen. DSC-K9 wil hierin vooral duidelijk zijn. Hieronder staan onze belangrijkste ingrediënten en waarom we deze gebruiken.

Barca: Samenstelling: granen (ontsloten en zonder tarwe), plantaardige bijproducten, vlees en dierlijke bijproducten, oliën en vetten en mineralen.
Bovenstaande opgave is heel beperkt, vlees en dierlijke bijproducten, dat kan kip, lam, rund maar ook varken zijn. Granen is ook een breed begrip. Welke oliën en vetten worden er gebruikt is ook niet duidelijk.

Cavom is iets duidelijker maar ook niet voldoende, De granen met o.a. mais, tarwe en rijst zijn grotendeels ontsloten.  Dierlijke eiwitten met rund en lam en plantaardige eiwitten, verschillende oliën zorgen voor een optimale omega 3 en 6 verhouding.
Iets duidelijker welk soort vlees maar niet duidelijke welke oliën. Zalmolie is bijv noodzakelijk voor de echte goed omega 3.

Royal Canin Sporting Energy 4100, maïsmeel, gedehydreerde gevogelte-eiwitten, maïs, rijst, dierlijke vetten, hydrolysaat van dierlijke eiwitten, isolaat van plantaardige eiwitten*, mineralen, visolie, bietenpulp, plantaardige vezels, sojaolie.
Al meer informatie, maar het blijft onduidelijk. Gevogelte eiwitten, kan kip zijn maar ook kalkoen. Dierlijke vetten, welke ? Welke plantaardige vezels, idem visolie zal geen dure zalmolie zijn ?

Hieronder de belangrijkste bestanddelen in onze DSC-K9 Hondenbrokken.

Ontsloten tarwe / mais.

Als rauwe granen en andere zetmeel houdende producten zoals aardappel, rijst, enz in hondenvoer gebruikt worden, moeten ze ontsloten worden. Je kan dit zien als voorverteerd, het zetmeel wordt met hitte opengebroken zodat de koolhydraten effectief opgenomen en gebruikt kunnen worden als energiebron door de hond.
Vergelijk het met brood dat gebakken wordt, of als u een pannenkoek van tarwemeel maakt, door het verhitten wordt ook hierbij het graan ontsloten zodat wij het als mens ook beter kunnen verteren. Een aardappel rauw eten is ook voor de mens niet goed en deze zal net als niet gekookte rijst ook slecht tot niet verteerd worden, bij honden is dit niet anders. Veel toevoegingen aan hondenvoer moeten eerst voorgekookt worden. Wolven eten vaak bij hun prooi de maag en darminhoud. Bij koeien, schapen, paarden etc. zit hierin ook voorverteerde granen en groenten.

Gedroogd rundvlees

Qua hoeveelheid is gedroogd rundvlees het 2de product in ons hondenvoer. Vers vlees bevat in veel gevallen 65-70% water. Vers vlees kan dus niet worden toegevoegd aan geperste brokken, het watergehalte is te hoog. Door vlees te drogen verdwijnt het vocht en blijft het eiwitrijke aandeel van het vlees over.
Het gedroogde rundvlees wordt vermalen zodat het kan worden toegevoegd bij het maken van de brok. Wij gebruiken uitsluitend rundvlees. Door alleen rundvlees te gebruiken is de kans op een allergische reactie of slechte vertering veel kleiner. Het zou bijv. goedkoper zijn om rund en kip te gebruiken. We zien zelfs bij enkele merken het nog goedkopere varkensvlees.
Sommige merken pretenderen top kwaliteit te leveren maar wie bij de inhoud kijkt ziet dan o.a goedkopere samenstellingen met kip en varken of alleen de tekst dierlijke bijproducten.

Rundvet

Het vlees bevat het grootste deel van het eiwit aandeel, het rundervet zorgt voor een groot aandeel van het vet in de brok. Wij gebruiken uitsluitend rundsvet in combinatie met rundvlees zodat we één dierlijke vleesbron hebben voor eiwit en vet. Veel merken gebruiken het goedkopere gevogeltevet. Door rundvlees en gevogeltevet samen te gebruiken wordt de kans op allergische reacties vergroot.

Hemoglobinepoeder

Een eiwit product gemaakt uit gedroogde dierlijke bloedcellen. Hemoglobinepoeder kan worden gebruikt voor een gedeeltelijke of volledige vervanging van eiwit uit bijv vlees. Hemoglobinepoeder is een hoogwaardig eiwit maar bevat ook natuurlijke vitamines, spoorelementen en mineralen. Wij gebruiken hemoglobinepoeder als extra hoogwaardige eiwitbron naast gedroogd rundvlees.

Gedroogd rundvlees voor dierlijke eiwitten
Goede kwaliteit rundvet, geen goedkoop kip of gevogelte vet
Ontloten mais en tarwe voor een goede vertering

Bietenvezels

Een van de beste vezelbronnen voor honden en katten, omdat het goed onderzocht is en een uitstekende bron is van zowel oplosbare als onoplosbare vezels. Oplosbare vezels worden gebruikt om korte-keten vetzuren te produceren (die energie leveren aan de vriendelijke darmflora). Het vertraagt de maag lediging, zodat er meer tijd is voor het opnemen van de voedingsstoffen en verbetert de peristaltiek (de samentrekkingen die het voedsel door het spijsverteringskanaal verplaatsen). Onoplosbare vezels zorgen voor een optimale transittijd van het voedsel in de darm, verdunnen de colon inhoud en binden zich aan toxines, helpen de juiste consistentie van de ontlasting te bevorderen en kunnen helpen bij de tevredenheid met het dieet.
Samenvattend – bietenvezels kan uw hond helpen om een vol gevoel te krijgen, maar het is zeker geen “goedkoop vulmiddel”
(zoals wel eens beweerd wordt) en speelt een belangrijke rol als vezelbron in ons hondenvoer.

Sojaolie

Een plantaardige olie, lees vet, die daarnaast ook omega 3 in de ALA variant heeft. ALA wordt in beperkte mate in de maag omgezet naar EPA en DHA. Soja olie is vrij van soja proteïnen waardoor het normaal geschikt is voor honden met een soja allergie.

Lijnzaadolie

Een plantaardige olie, lees vet, die ook  Omega 3 en 6 bevat in de ALA variant die minder bijdragen aan de gezondheid aangezien ze maar beperkt in EPA en DHA omgezet worden. Lijnzaad draag ook bij aan een betere vacht.

Zalmolie

Een vet dat rijk is aan omega 3 en 6. Het omega 3 van de zalmolie bevat deze vooral in de EPA en DHA variant. Deze zijn perfect opneembaar door de hond en hebben een bijv. een positieve werking voor de vacht (glans) maar dragen ook bij aan de ondersteuning van het immuunsysteem en gewrichtsfunctie van de honden.

Vismeel

Bevat behalve eiwit ook calcium, fosfor en andere natuurlijke mineralen. Naast rund is vismeel voor een kleiner deel ook een eiwit bron in onze brokken.

Mineralen

Diverse mineralen (vitamines) worden extra toegevoegd (zie etiket). Een aantal vitamines en mineralen zitten bijv ook in het hemoglobinepoeder, vismeel en andere ingrediënten.

Hoeveel voer moet ik mijn hond voeren
Wat zijn de % vet, eiwit, toevoegingen, bekijk hier het etiket.
Wat kost onze voer, bekijk hier de prijslijst hondenvoer

Waarom de DSC-K9 Hondenbrok ?

Vlees/vet van rund en vis

Wij gebruiken uitsluitend rundvlees en vet naast vismeel en zalmolie. Geen goedkope kip en gevogelte vlees en vet

Soja, Lijnzaad en Zalmolie

Soja en Lijnzaadolie voor ALA Omega 3, zalmolie voor de goede LHA en BCA Omega 3 Vetzuren.

Goede prijs / kwaliteit

Goede geteste constante kwaliteit voor een scherpe prijs.

nl_NLDutch